De –vermoedelijk 6- 'everzwijnen' die sinds woensdag 23 februari in Achterbos – omgeving Zelm en Goorstraat – werden opgemerkt, zijn Duroc- of Wolvarkens.

Dit is de bevinding van Hans Broeckx, ondersteuner regionaal everzwijnenbeheer voor de Vlaamse overheid.

Het gemeentebestuur wil de dieren zo snel mogelijk vangen om hen in veiligheid te brengen.

De dieren – volwassenen en biggetjes – gedragen zich veel te tam en kunnen vrij gemakkelijk benaderd worden. Dat is bij een echt everzwijn nooit het geval. De ondersteuner everzwijnenbeheer bevestigt enkele visuele gelijkenissen, maar duidt vooral ook op de talrijke verschillen.

Niet overleven

'Mol willen zo snel mogelijk de dieren vangen. Zij kunnen niet in het wild overleven. Het is niet de bedoeling om op hen te jagen en hen te doden. Het gemeentebestuur schakelt een dierenopvangcentrum in dat met gespecialiseerde middelen de dieren kan verdoven en vangen.

We vragen iedereen om de dieren niet te benaderen, zodat ze zo weinig mogelijk in stressvolle situaties belanden. Merk je ze vanaf nu ergens op? Laat het ons – samen met de exacte locatie – meteen weten?'

Eigenaars

'Mogelijk zijn de dieren ontsnapt, mogelijk werden ze moedwillig losgelaten. Het gemeentebestuur en de politie zijn op zoek naar de eigenaars. Wie meer weet, kan dit steeds melden. Hopelijk zijn de dieren gechipt, waardoor we de identiteit na het vangen vlot kunnen achterhalen.'